Schiphol airport centrale security

You are here: Home - - Schiphol airport centrale security

Project Description

Conceptontwikkeling en ontwerp voor 5 security gebieden op Schiphol Airport.

Het security proces bestaat uit 4 wezenlijke stappen/handelingen welke de passagier moet doorlopen:
1. Doelgroepen scheiding (juiste ingang voor bijvoorbeeld business class en economy), en het scannen van de boardingcard,
2. Wachten tot dat er een plekje vrij is voor de screening,
3. Screening van de eigendommen en van de passagier zelf,
4. Nabereiding, daar waar de passagier al zijn eigendommen verzamelt en het proces afsluit.

Deze 4 stappen brengen ieder zijn eigen emoties en handelingen met zich mee en worden tot nu toe vaak negatief geassocieerd (top 3 irritatie in het vliegproces). Men voelt zich hier niet comfortabel. Wij hebben dit zo veel mogelijk doorbroken door per stap op de emotie en functionaliteit in de te gaan.

  1. Voor de doelgroepenscheiding hebben we een entree wand gemaakt ter demarcatie, welke veel transparantie in zich heeft om een doorkijk in het gebied te geven, hier zijn 2 duidelijke ingangen gemaakt om de economy en de business class passagier van elkaar te scheiden.
  2. In het buffer/wachtgebied is veel helder licht en lichte kleuren toegepast, dit om de passagier zoveel mogelijk duidelijkheid en inzicht te geven in het screeningsproces.
  3. Voor de screening stapt men als het ware in een “houten box”, warme materialen, warm licht , ronde vormen en geur zorgen voor een prettigere atmosfeer waar men zich minder overrompeld zal voelen. Daar waar men letterlijk zelf gescreend wordt (het meest onprettige onderdeel van het proces) staat men zelfs op een comfortabel rond tapijt en in dezelfde vorm is op het plafond een warm stoffen paneel geplaatst, dit om extra respectvol met de passagier om te gaan.
  4. Als men de eigendommen aan de band verzamelt is dit altijd een nerveus proces. Met name mensen met weinig reiservaring en ouderen, hebben hier moeite mee. Voor diegene die graag iets rustiger aan willen doen, is er een apart meubel, voorzien van een groot groen mos plafond. Men kan hier op zijn gemak zijn spullen herschikken of zelfs even gaan zitten.
Back to top